• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Artikkelit » Asiakkaalle » Etelä-Karjala jäi hopealle aluevaalien äänestysaktiivisuuden haastekisassa – Etelä-Savon Enonkoski voitti torikahvit
Aluevaalihaasteen äänestysaktiivisuus Karjala-Savo -haasteessa

Etelä-Karjala jäi hopealle aluevaalien äänestysaktiivisuuden haastekisassa – Etelä-Savon Enonkoski voitti torikahvit

Aluevaalihaasteen äänestysaktiivisuus Karjala-Savo -haasteessa

​​​​Aluevaaleissa neljän hyvinvointialueen kesken kisatun äänestysaktiivisuushaasteen on voittanut Etelä-Savon hyvinvointialue. Korkeimman äänestysprosentin saavutti Etelä-Savon kunnista Enonkoski.

Etelä-Karjalan hyvinvointialue liittyi marraskuussa Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen ideoimaan kisaan, jossa kisattiin neljän hyvinvointialueen kesken, millä hyvinvointialueella on korkein aluevaalien äänestysprosentti. Kisan maskotteina toimivat savolaisten kalakukot ja karjalaisten karjalanpiirakat.

Aluevaalien korkein äänestysaktiivisuus oli Etelä-Savossa, jossa 48,1 prosenttia äänioikeutetuista kävi vaaliuurnilla. Toiseksi ylti Etelä-Karjalan hyvinvointialue 46,3 prosentilla ja kolmas oli Pohjois-Savo 45,9 prosentilla. Pohjois-Karjalan hyvinvointialue jäi neljänneksi äänestysprosentin ollessa 44,4.

Etelä-Savon kunnista Enonkoski sai korkeimmat lukemat 55,8 prosentin äänestysaktiivisuudellaan. Voittajakunta saa palkinnoksi kisan hävinneiden hyvinvointialueiden yhteisvastuullisesti tarjoamat torikahvit. Enonkosken torikahvitilaisuutta on alustavasti kaavailtu jääveiston SM-kilpailujen yhteyteen 25.–27. helmikuuta, mikäli koronarajoitukset sallivat.

”Enonkosken kunta kiittää rehdistä kilpailusta kaikkia hyvinvointialueita ja alueiden kuntia. Toiveena on, että uudet aluevaltuustot rakentavat perustan tulevien vuosien hyvälle yhteistyölle niin, että alueiden väestön sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut ovat luotettavia, laadukkaita, kustannustehokkaita ja etenkin väestön tarpeita vastaavia”, Enonkosken kunnanjohtaja Minna Laurio toteaa.

”Ideana kilpailu oli erittäin hyvä ja osaltaan toi aluevaaleja lähemmäksi kuntalaisia. Tässä leikkimielisessä kisassa tavoitteena oli varmasti se, että äänestäjät heräisivät huomaamaan aluevaltuuston olevan juuri se taho, joka tulevaisuudessa päättää jokaisen jossain elämänvaiheessa tarvitsemista tärkeistä palveluista”, Laurio sanoo.

Äänestysaktiivisuushaaste levisi valtakunnalliseksi ja alueellisiin haasteisiin otti osaa yhteensä 16 hyvinvointialuetta, joten torikahveja juodaan eri puolilla Suomea. Tiukin keskinäinen kisa käytiin Varsinais-Suomen (49,5) ja Pirkanmaan (49,4) hyvinvointialueiden välillä.

”Onnea Enonkoskelle, se todella ansaitsee voittonsa. Hienoa oli nähdä, miten kunnissa innostuttiin seuraamaan äänestysprosentteja. Tästä jäi varmasti hyvää pohjaa yhteistyölle kuntien, muiden hyvinvointialueiden ja sidosryhmien kanssa. Saimme tempauksella myös hyvin valtakunnallista näkyvyyttä”, Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen viestintäsuunnittelija ja kisan ideoinut Stiina Ikonen iloitsee.

Aluevaalitulokset vahvistetaan virallisesti keskiviikkona 26. tammikuuta.

Customer service