Toimi näin, kun epäilet koronavirustartuntaa

(Päivitetty 7.2.2023)

Koronavirustartunnan oireita ovat:

 • akuutti hengitystieinfektio (y​ksi oire riittää: kuume, yskä, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju/makuaistin menetys) tai
 • ripuli/vatsakipu ilman muuta ilmeistä syytä.

Jos sinulla on koronavirustartunnan oireita, tee oirearvio ja hakeudu tarvittaessa koronavirustestiin

Voit joko tehdä sähköisen oirearvion ja varata ajan koronatestiin Omaolo -palvelussa tai soittaa palvelunumeroon 05 352 2355. Tästä palvelunumerosta saat apua kaikkiin koronaan liittyviin kysymyksiin.

Palvelunumerossa 05 352 2355 voit jättää soittopyynnön mihin vuorokauden aikaan tahansa. Koronatestin ajanvarauksen osalta takaisin soitetaan arkisin kello 8–16 välisenä aikana.

​Koronatestiin pääsevät Omaolon kautta sekä aikuiset, että alle 15-vuotiaat, mikäli huoltaja asioi hänen puolestaan.​

Huomaa, että koronavirustestaus ei kuitenkaan aina ole tarpeen. Lieväoireisen hengitystieinfektion voi sairastaa kotona, kunnes oireet ovat lievittyneet. Oireiden pahentuessa tai pitkittyessä voit tehdä oirearvion uudelleen tai ottaa yhteyttä palvelunumeroon 05 352 2355.

Hakeudu ensisijaisesti terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja lisäksi

 • jos terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai
 • jos työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
 • jos työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa tai 
 • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään (Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät) TAI
 • olet raskaana.​

​Eksote ei tee koronatestejä matkustamista varten. Mikäli matkustat, tulee sinun hakea koronatesti yksityiseltä terveydenhuollon taholta.​

Terveydenhuollon koronavirustestit

Näytteenottopisteemme toimivat ajanvarauksella. Ruuhkan ja jonotuksen välttämiseksi saavuthan näytteenottoon täsmällisesti varattuna aikana, ei etuajassa. Näytteenottoon tullaan kasvomaski kasvoilla ja noudatetaan hygieniasäännöksiä. Näytteenottopisteen eteisessä on myös maskeja, mikäli omaa maskia ei ole.

​Koronatestiin pääsevät Omaolon kautta sekä aikuiset, että alle 15-vuotiaat, mikäli huoltaja asioi hänen puolestaan.​

Koronavirustestejä tehdään​: 

 • Imatralla Honkaharjun terveysasemalla, osoite on Honkaharju 4. Seuraa opasteita.
 • Lappeenrannassa Armilan terveysaseman takapihan tilaelementissä, sisäänkäynti tapahtuu puistonpuoleisesta päätyovesta. Seuraa opasteita koronanäytteenottoon. Osoite on Armilankatu 44. Koronanäytteenotto on avoinna arkisin klo 8-16. Koronanäytteenotto on suljettu arkipyhinä.

Saat koronatestin tuloksesta tiedon antamaasi puhelinnumeroon tekstiviestillä noin vuorokauden kuluessa näytteenotosta. Tulosten saamisessa voi olla satunnaisesti lyhyitä viiveitä!

Asiakkaille soitetaan takaisin tehdystä palveluvalinnasta riippuen pääsääntöisesti kello 8–21 välisenä aikana. Koronatestin tai rokotuksen ajanvarausasioissa takaisin soitetaan arkisin kello 8–16 välisenä aikana.

Kun odotat koronavirustestin tuloksia

Koronavirustestissä käyneen henkilön on pysyttävä kotona siihen saakka, kunnes saa testistä negatiivisen tuloksen. Testitulos tulee näkyviin Omakantaan. Tuloksesta ilmoitetaan myös tekstiviestillä, jos olet antanut siihen luvan. ​

Puhelinpalvelu korona-asioissa 05 352 2355

Kaikki koronaan liittyvä asiointi tapahtuu palvelunumerossa 05 352 2355. ​

Palvelunumerossa 05 352 2355 voit jättää soittopyynnön mihin vuorokauden aikaan tahansa. Asiakkaille soitetaan takaisin tehdystä palveluvalinnasta riippuen pääsääntöisesti jokaisena viikon päivänä kello 8–21 välisenä aikana.

Koronatestin tai rokotuksen ajanvarausasioissa takaisin soitetaan arkisin kello 8–17 välisenä aikana.

Kiireellisissä tapauksissa soita päivystysapuun 116 117

​Päivystysapu puh. 116 117 

Soittaessasi päivystysavun numeroon 116 117 koronaan liittyvissä asioissa, valitse 1.​
Vältä Päivystysapu-palvelun turhaa kuormittamista, jotta kiireellistä hoitoa tarvitsevat henkilöt saavat apua nopeammin.

Puhelimessa hoitohenkilökunta arvioi tilanteesi ja ohjaa sinut tarvittaessa kiirevastaanotolle. Eksoten infektiovastaanotot suljettiin 15.10.2021. Infektiopotilaat hoidetaan osana terveys- ja hyvinvointiasemien normaalia kiirevastaanottoa. ​

Erityisesti hengitystieinfektioissa on tärkeää tehdä ensin oirearvio. Suoraan vastaanotolle ei saa saapua!

Infektio-oireisen potilaan tulee rokotusstatuksesta riippumatta aina käyttää kirurgista suu-nenäsuojusta terveys- ja hyvinvointiaseman tiloissa. Toivomme maskin käyttöä kaikissa toimipaikoissamme asioivilta.

Kiireellisissä tapauksissa tulee soittaa 116 117. 

Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita suoraan hätänumeroon 112. ​

Toimintaohjeet, jos sinulla tai perheenjäsenelläsi on koronavirustartunta

Positiivisen koronavirustestituloksen saaneen tulee jäädä karanteeniin viiden vuorokauden ajaksi ja ilmoittaa koronatartunnan riskistä kaikille tapaamilleen henkilöille.

Positiivisen koronatestituloksen saaneet saavat toimintaohjeen tekstiviestitse. ​

Positiivisen koronatestituloksen saaneiden tulee ilmoittaa tartunnan riskistä kaikille ihmisille, joita hän on tavannut, alkaen kaksi (2) vuorokautta ennen oireiden ilmaantumista. Tartunnalle altistuneiden tulee olla erityisen varovaisia perheen ulkopuolisessa asioinnissa, ja oireiden ilmaantuessa jäädä kotiin ja tarvittaessa hakeutua koronavirustestiin.

Sairastuneen tulee itse välttää kaikkia perheen ulkopuolisia kontakteja, kunnes hänellä on ollut ainakin kaksi kuumeetonta päivää. Eristys kestää kuitenkin vähintään viiden päivän ajan oireidesi alkamisesta laskien. Jos on oireeton, aika lasketaan positiivisen testin ottoajankohdasta.

Koronaan sairastuneita ohjeistetaan olemaan yhteydessä Eksoteen puh. 05 352 2355 erityisesti seuraavissa tapauksissa:

 1. sairastat aktiivista syöpää, sinulla on laskimotukostaipumus tai aiempia laskimotukoksia, tai olet raskaana 
 2. olet ollut tartuttavuusaikana sote-alalla työssä
 3. tiedät altistaneesi rokottamattomia henkilöitä ​

Selvitä, voitko olla poissa työstä omalla ilmoituksellasi. Jos tarvitset todistuksen tai jatkoa sairaslomaasi, pyydä se työterveyshuollostasi. Ellet saa todistusta muualta tai vointisi huononee, soita puh. 05 352 2355. Hätätilanteessa soita 112.

Kun oireesi ovat lievittyneet ja niiden alkamisesta on kulunut viisi vuorokautta, voit palata normaaliin elämään ilman pelkoa taudin tartuttamisesta. Taudin sairastaminen vastaa yhtä rokotuskertaa, joten voit perua mahdollisen koronarokotusaikasi. ​

Kysymyksiä ja vastauksia

Valtakunnallinen puhelinneuvonta puh. 0295 535 535 ja chat (a​​rk. 8​–21, la 9–15)

Valtakunnallinen tekstiviestineuvonta puh. 050 902 0163

Puhelin-, chat- ja tekstiviestineuvonta tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Arvion Paxlovid-koronaviruslääkehoidon piiriin kuulumisesta voi tehdä täältä (https://koronatietoni.fi/). Sivulla voi myös tehdä verisuonitukoksen riskiarvion. Kansalaiset voivat ilmoittaa palvelun kautta myös positiivisen kotitestituloksen.

Puhelin-, chat- ja tekstiviestineuvonnasta saa uudesta koronaviruksesta yleistä tietoa, joka perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivujen tietoihin. Neuvontanumeroista ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireis​sa.​

Chat-ikkuna aukeaa sivulla: https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta/puhelinpalvelu-ja-chat​

Muut tukea tarjoavat Etelä-Karjalan hyvinvointialueen päivystykselliset palvelut​

Jos kaipaat keskusteluapua, tukea, ohjausta ja neuvontaa erilaisissa sosiaalisissa hätä- ja kriisitilanteissa, voit soittaa Eksoten mielenterveys- ja päihdepalvelujen päivystysnumeroon 05 352 4610 (24/7).​​​​​

Turvakoti

Pappilanpolku 1 D, 55120 Imatra

Turvakoti sijaitsee Lasten ja nuortenkoti Mansikkarinteen yhteydessä. Voit ottaa yhteyttä mihin vuorokauden aikaan tahansa puh. 040 351 6477. ​

Sosiaali- ja kriisipäivystys

Kaikkien ikäryhmien kiireelliseen sosiaaliseen hätään ja kriis​itilanteeseen vastaa: Sosiaali- ja kriisipäivystys ​(24/7) puh. 040 651 1828.

​Sosiaali- ja kriisipäivystyksestä saa kriisiapua koronapandemian aiheuttamaan pelkoon tai ahdistukseen sekä tehdään lastensuojelullista arviointia, annetaan tukea ja apua perheille akuuteissa tilanteissa.​

Linkit Etelä-Karjalan hyvinvointialueen koronasivuille: