Riskiryhmät

(Päivitetty 24.3.2022)

Ikä on merkittävä riskitekijä vakavalle koronavirustaudille, yli 70-vuotiaat henkilöt ovat muita alttiimpia saamaan vakavan koronavirusinfektion. Riskiryhmään kuuluvat myös kaikki raskaana olevat ja henkilöt, joilla on pitkäaikaissairauksia.

THL / Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät 

Riskiryhmiin kuuluvia ja heidän läheisiään pyydetään noudattamaan yleisiä ohjeita tartuntariskin vähentämiseksi. Erilaisilla asiointikäynneillä tulee riskiryhmiin kuuluvien huolehtia käsihygieniasta ja pitää vähintään 1–2 metrin turvaväli muihin ihmisiin. Oleskelua kaupoissa sekä asiointia ruuhka-aikaan on hyvä välttää.

Pitkäaikaissairauksien hoidosta tulee huolehtia normaalisti. Mikäli hengitystieinfektio-oireita ilmenee, tulee välttää kontakteja muihin ihmisiin ja hakeutua Eksoten ohjeiden mukaisesti koronavirustestiin.

Mikäli läheisesi kuuluu riskiryhmään, toimi hänen tukenaan. Älä vieraile iäkkäiden tai muiden riskiryhmiin kuuluvien luona, jos sinulla on vähäisiäkin hengitystieoireita. Pidä yhteyttä läheisiin esimerkiksi puhelimella ja tapaa ulkona.

Vieraillessasi iäkkäiden tai muiden riskiryhmään kuuluvien luona, noudata lähikontakteissa edelleen pidättyvää linjaa ja käytä yksilöllistä harkintaa. Vältä kättelyä ja halaamista, käytä maskia ja huolehdi käsihygieniasta ennen ja jälkeen vierailun.

Omaishoitajien tai​ henkilökohtaisten avustajien tulee huomioida mahdollinen tartuntavaara muiden kontaktien välityksellä ja noudattaa viranomaisten ohjeita.

Vierailut Ekso​ten yksiköissä tulee toteuttaa voimassa olevien ohjeiden mukaisesti. Lisätietoja Eksoten verkkosivuilta

Lisätietoja THL: Ikääntyneet ja muut riskiryhmät – ohjeita koronavirusepidemian aikana

Palaa takaisin Toimintaohjeet -sivulle >