Tietoa Ukrainasta saapuville
Näille sivuille kerätään kansalaisille ja maahan tulijoille ajankohtaisia asioita sekä tiedotteita.
Etelä-Karjalan kuntien palvelut
Etelä-Karjalan kunnat; Imatra, Lappeenranta, Lemi, Luumäki, Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti, Taipalsaari ja Savitaipale tarjoavat palveluja kunnassa oleville, esimerkiksi asuntopalveluja, opetuspalveluja ja varhaiskasvatusta. Kunnat tarjoavat lisäksi muitakin palveluja, kuten kulttuuri- ja liikuntapalveluja, nuorisopalveluja sekä eläinlääkäripalveluja, joista saa tarkempaa tietoa kuntien verkkosivuilta.
Часті запитання про вторгнення Росії в Україну (Maahanmuuttovirasto: Usein esitettyjä kysymyksiä Ukrainan tilanteessa.)
Що я повинен робити прибувши з України до Фінляндії (Toimintaohjeita, kun saavut Ukrainasta Suomeen)
Ви перенесли психологічну травму (Olet kokeut jotakin järkyttävää. Henkisen tuen apu ukrainaksi, Suomen Punainen risti)
Вы пережили нечто ужасное. (Olet kokeut jotakin järkyttävää. Henkisen tuen apu venäjäksi, Suomen Punainen risti) (Linkki ei toimi, toimivan linkin etsintä käynnissä.)
ЯК МАТИ ВИТРИМКУ ПОВ’ЯЗАНУ З ВІЙНОЮ І СПРАВИТИСЯ З ЕМОЦІЙНОЮ НЕВПЕВНЕНІСТЮ СИТУАЦІЇ (Ukrainan kielellä: Miten auttaa itseä, Ukrainasta tulleita aikuisia ja erityisesti lapsia, Mielenterveystalo)
Інформація щодо ситуації в Україні для працівників Центру з інтеграції іммігрантів (Kotoutumistoimijoille tietoa Ukrainan kielellä)
Тимчасовий захист для громадян, які рятуються від війни в Україні (Tilapäinen suojelu Ukrainasta paenneille, Maahanmuuttovirasto)
Контактні дані для прохачів посвідки на проживання на основі тимчасового захисту та прохачів притулку (Poliisin yhteystiedot. Tilapäistä suojelua haetaan poliisilta tai rajaviranomaisilta)
Нападение России на Украину (Työ- ja elinkeinoministeriön tietoa Ukrainan kielellä)
Ви можете працювати, коли подаєте заявку на тимчасовий захист (Saat tehdä työtä kun haet tilapäistä suojelua. (Video YouTube)
Як війна в Україні впливає на виплати, що здійснюються Управлінням соціального забезпечення Kela (Tietoa Ukrainan sodan vaikutuksista Kelan etuuksiin ukrainaksi)
CьогоднCьогодні розпочинає свою роботу Cлужба новин Yle українською мовоюv 5.5.2011 (Ylen ukrainankielinen uutispalvelu alkaa 5.5.2022)
Іноземні громадяни, якіотримують вакцинацію у Фінляндії (Suomessa koronarokotettavat ulkomaan kansalaiset/infoa ukrainaksi)
Особа, яка проживає у Фінляндії або перебуває протягом більш тривалого періоду часу в ситуаціях, коли вона не отримувала жодної вакцини проти коронавірусу або отримала 1-2 вакцини за кордоном (наприклад, мРНК-вакцина або вакцина Sputnik), може бути вакцинована у Фінляндії мРНК-вакциною.
- Більш тривале перебування означає: перебування в Окрузі соціального та медичного обслуговування Південної Карелії (Eksote) кілька місяців або відвідування кілька разів, майже щотижня або щомісяця, або володіння нерухомістю. Туристи не вакцинуються.
- Транзитні туристи (транзит через Фінляндію) не вакцинуються.
- Особа, яка отримає вакцину, повинна мати фінський ідентифікаційний код або тимчасовий ідентифікаційний код.
- Якщо особа не має фінського ідентифікаційного коду, повинна звернутися до найближчого медичного центру або пункту лікувально-оздоровчих послуг, щоб отримати тимчасовий ідентифікаційний код. Паспорт та страхове свідоцтво або картку медичного страхування ЄС треба також мати з собою.
- Особа, яка отримає вакцину повинна показати офіційний документ про щеплення на місці вакцинації.
- Якщо особа отримала три вакцини за кордоном, вона може отримати четверту вакцину, якщо виявлено, що вона має серйозний імунодефіцит (документально підтверджене захворювання) або має вік старше 80 років чи молодше 80 років і її стан та дієздатність настільки погіршилися, що навіть легка інфекція може призвести до госпіталізації.
Информация по вопросам ситуации в Украине для работающих в сфере интеграции(Kotoutumistoimijoille tietoa Venäjän kielellä)
Информация о влиянии войны в Украине на пособия Kela (Tietoa Ukrainan sodan vaikutuksista Kelan etuuksiin venäjäksi)
Иностранные граждане, вакцинируемые в Финляндии (Suomessa koronarokotettavat ulkomaan kansalaiset/infoa venäjäksi)
Ukrainan kansalainen voi hakea tilapäistä suojelua. Hakemus jätetään joko rajaviranomaiselle tai poliisilaitokselle. Kaakkois-Suomen poliisilaitos
- Imatran poliisiasema, puh. 0295 430 331,Tainionkoskentie 70, 55120 IMATRA
- Lappeenrannan poliisiasema, puh. 0295 430 331, Villimiehenkatu 2 C, 53100 LAPPEENRANTA
Tilapäinen suojelu on tarkoitettu Ukrainasta sotaa pakeneville henkilöille. Tilapäisen suojelun tarkoituksena on tarjota nopeasti väliaikaista suojelua.
Tilapäinen suojelu on tarkoitettu Ukrainasta sotaa pakeneville henkilöille. Tilapäisen suojelun tarkoituksena on tarjota nopeasti väliaikaista suojelua.
Myös yksityismajoituksessa tilapäistä suojelua hakeneille ja turvapaikanhakijoille välttämättömät sosiaalipalvelut järjestetään vastaanottokeskuksesta.Suojeluun ilmoittautuneella on lähtökohtaisesti samat oikeudet terveydenhuoltoon kuin kuntalaisilla, mutta ilman kansainvälistä suojelua olevalla oikeus on ainoastaan kiireelliseen hoitoon.
Maahanmuuttoviraston sivusto tilapäistä suojelua koskien (Sivulta linkki myös ukrainankieliseen materiaaliin)
Ukrainasta tulleet henkilöt voivat hakea turvapaikkaa Suomesta, jos siihen on ilmeinen ja perusteltu syy. Turvapaikanhakijoilla on oikeus välttämättömiin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin, joiden järjestämisestä vastaa vastaanottokeskus.
Tietoa turvapaikasta ja turvapaikan hakemisesta löytyy Maahanmuuttoviraston sivuilta.
Maahanmuuttoviraston (MigrI) julkaisuja ja tietoa:
Usein kysytyt kysymykset -teemasivu Ukrainan tilanteesta
Sivusto josta löytyy ohjeita Ukrainasta paenneille
Toimintaohjeita Ukrainasta Suomeen saapuville
Tietoa tilapäisestä suojelusta Ukrainasta paenneille
Kuntaliitto:
Koottuja ohjeita kuntien toiminnan tueksi
Kansaneläkelaitos (KELA):
Ukrainan tilanteen vuoksi Suomeen saapuvien oikeus sosiaaliturvaan
Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) kotoutumisen osaamiskeskus:
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM):
Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut Ukrainasta tulleille henkilöille
Mielenterveystalo:
Miten auttaa itseä, Ukrainasta tulleita aikuisia ja erityisesti lapsia, Mielenterveystalo
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus):
Ukrainalaisten työllistäminen ja työllistyminen. Pohjanmaan ELY-keskus on koonnut alueeltaan yleisiä toimijoilta ja työnantajilta saatuja kysymyksiä erityisesti tilapäisen suojelun piirissä olevien ukrainalaisten työntekoon ja työllistymiseen liittyen.
Huom! Jos ukrainalainen ilmoittautuu te-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi, hän voi päästä kielitestiin ja sen jälkeen te-palveluiden järjestämiin suomen kielen työvoimakoulutuksiin, jotka ovat opiskelijoille ilmaisia.
Perhejärjestöjen ja seurakuntien toimia Etelä-Karjalaan saapuvien ukrainalaisten perheiden tueksi:
Etelä-Karjalan Kansalaisopiston järjestää suomenkielen kursseja Suomeen muuttaneille. Tietoa opiston sivuilta:
Ukrainasta saapuneille tilapäistä suojelua hakeneilla ja turvapaikanhakijoilla on oikeus välttämättömiin sosiaalihuollon palveluihin ja palvelut järjestetään siitä vastaanottokeskuksesta, johon henkilö on rekisteröitynyt.
Myös yksityismajoituksessa tilapäistä suojelua hakeneille ja turvapaikanhakijoille välttämättömät sosiaalipalvelut järjestetään vastaanottokeskuksesta.
Mikäli tilapäistä suojelua hakeneella tai turvapaikkaa hakeneella lapsella on lastensuojelun tarve, lastensuojelun palvelutarpeen arvioinnista ja järjestämisestä vastaa Etelä-Karjalan alueella Etelä-Karjalan hyvinvointialue.
Tilapäisen suojelun perusteella Suomessa olevalla on työnteko-oikeus.
Henkilö voi oleskella Suomessa 90 päivää, jolloin hänellä on oikeus vain välttämättömiin ja kiireellisiin sosiaalihuollon palveluihin. Mikäli henkilö ei saa välttämätöntä apua muualta, Etelä-Karjalan hyvinvointialue sosiaalipalvelut auttavat tilanteissa, joissa huolenpito tai toimeentulo muutoin vaarantuvat. Kyse voi olla esimerkiksi ruuasta, lääkkeistä, vaatteista tai tilapäisestä akuutista majoituksen tarpeesta.
Työn perusteella oleskeluluvan saaneet ovat oikeutettuja vain välttämättömiin ja kiireellisiin sosiaalihuollon palveluihin, kuten henkilö, joka ei ole hakenut tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa (katso edellinen kohta).
Oikeus sosiaali- ja terveyspalveluihin määräytyy sillä perusteella millä statuksella henkilö oleskelee Suomessa. Status voi olla tilapäinen suojelu, turvapaikan hakija, biometrisella passilla suomeen tullut henkilö tai työn perusteella oleskelulupaa hakeva.
Oikeus moniin Kelan maksamiin asumisetuuksiin syntyy, jos on työssä ja palkka on vähintään 741,75 € kuukaudessa. Muista Kelan palveluista lisää tietoa Kelan verkkosivuilla.
Ukrainasta Suomeen tulleen työntekijän oikeus sosiaaliturvaan:
Maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapiste Momentti palvelee maahanmuuttoon, kotoutumiseen ja asumiseen liittyvissä asioissa.
Aikuissosiaalityö, ma-pe klo 8-16, p. 05 352 5926
Lasten ja nuorten talot, ma-pe klo 9-15, p. 05 352 2360
Sosiaali- ja kriisipäivystys 24/7, p. 040 651 1828
kiireellisten sosiaalipalvelujen tarpeessa ja välittömiä toimenpiteitä vaativissa tilanteissa
Lastensuojelupäivystys 24/7, p. 040 353 9970
Kenelle tahansa voi herätä huoli lapsesta, aikuisesta tai ikäihmisestä. Itse, perheenjäsen tai muu henkilö voi huolen herätessä olla yhteydessä sosiaaliviranomaiseen, jos ihminen ei itse kykene huolehtimaan itsestään tai turvallisuudestaan. Jos tekee yhteydenoton toisen henkilön puolesta, tulee häneltä pyytää suostumus yhteydenottoon sosiaalipalveluihin. Yhteydenottolomakkeen voi täyttää yhdessä henkilön kanssa. Täytä yhteydenottolomake tästä (Yhteydenotto tuen tarpeen arvioimiseksi).
Kaikissa tilanteissa ei voi saada suostumusta yhteydenottoon sosiaalipalveluihin. Mikäli henkilö on ilmeisen kykenemätön vastaamaan omasta huolenpidostaan, terveydestään tai turvallisuudestaan, tai lapsen etu vaatii, voit tehdä ilman henkilön suostumustakin ilmoituksen sosiaalipalveluihin (ammattilaisilla velvollisuus tehdä ilmoitus). Yksityishenkilö voi halutessaan tehdä ilmoituksen nimettömänä. Täytä ilmoitus tästä (Ilmoitus sosiaalihuollon tarpeesta).
Kun olet kirjannut huolesi yhteydenotto- tai ilmoituslomakkeeseen, ammattilaiset käsittelevät tiedot ja arvioivat palvelutarpeen. Varhaisella avuntarpeen tunnistamisella pyritään tukemaan kaikenikäisten hyvinvointia ja auttamaan arjessa selviytymistä.
Kiireellistä arviointia tai välittömiä toimenpiteitä vaativissa tilanteissa voit olla yhteydessä sosiaali- ja kriisipäivystykseen 24/7, p. 040 651 1828.
Yksityiset ihmiset voivat ilmaista huolensa lapsen hyvinvoinnista tai turvallisuudesta ja tehdä lastensuojeluilmoituksen. Ilmoitukseen tulee kirjata huoli, minkä vuoksi ilmoitus tehdään ja sen voi yksityishenkilö halutessaan tehdä nimettömänä. Ammattilaiset käsittelevät ilmoituksen seitsemän vuorokauden kuluessa, arvioivat avun tarpeen ja toimivat tilanteen vaatimalla tavalla.
Täytä lastensuojeluilmoitus tästä
Mikäli lapsen tilanne on kiireellinen, tulee lastensuojeluilmoitus tehdä puhelimitse lastensuojelupäivystykseen 24/7, p. 040 353 9970.
Lastensuojelulain 25 §:n määrittelemällä ammattihenkilöllä on velvollisuus lastensuojeluilmoituksen tekemiseen, kun hän työssään kohtaa lapsen, jonka etu edellyttää lastensuojelutarpeen selvittämistä.
Alaikäiset ilman huoltajaa Ukrainasta tulevat lapset voivat myös hakea tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa, jolloin vastaanottokeskus hakee heille edustajaa. Sosiaalipalvelut järjestetään muutoin vastaanottokeskuksesta, paitsi lastensuojelun palvelut järjestää Etelä-Karjalan hyvinvointialue.
Oikeus sosiaali- ja terveyspalveluihin määräytyy sillä perusteella millä statuksella henkilö oleskelee Suomessa. Status voi olla tilapäinen suojelu, turvapaikan hakija, biometrisella passilla suomeen tullut henkilö tai työn perusteella oleskelulupaa hakeva.
Oikeus sosiaali- ja terveyspalveluihin määräytyy sillä perusteella millä statuksella henkilö oleskelee Suomessa. Status voi olla tilapäinen suojelu, turvapaikan hakija, biometrisella passilla suomeen tullut henkilö tai työn perusteella oleskelulupaa hakeva.
Terveysasioissa ole ensisijaisesti yhteydessä siihen vastaanottokeskukseen, jossa olet kirjoilla.
Hyvinvointialueen terveydenhuollon päivystys:
- Maanantai – perjantai klo 7-20 p. 05 352 726
- Illalla, yöllä, viikonloppuna p. 116 117
Mielenterveys- ja päihdepäivystys p. 05 352 4610
Kun hätä on suuri, soita Hätäkeskukseen p. 112
Henkilöt, joilla on tilapäisen suojelun perusteella oleskelulupa Suomessa ovat oikeutettuja kaikkiin terveyskeskusten hammashoitopalveluihin. Palvelut järjestetään vastaanottokeskuksen kautta.
Turvapaikan hakijalla on oikeus vain kiireelliseen hammashoitoon ja sellaiseen hammashoitoon, jonka tarve voidaan ilman hoitoa paranevan kiireellisen hoidon tarpeeksi. Turvapaikan hakijalapsella on oikeus samaan hammashoitoon kuin Etelä-Karjalan väestön lapsipotilailla. Palvelut järjestetään vastaanottokeskuksen kautta.
Biometrisellä passilla Suomeen tulleet, jotka eivät hae tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa, on oikeus vain kiireelliseen hammashoitoon. Kiireelliseksi hoidoksi luetaan kasvojen ja leukojen alueen säryt, turvotukset ja tapaturmat. Palvelut järjestää Etelä-Karjalan hyvinvointialue.
Työntekijänä Suomessa on oikeus kaikkiin terveyskeskusten hammashoitopalveluihin. Oikeus ei koske perheenjäseniä. Hoito-oikeudesta tulee esittää Kelan ”Todistus oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa”. Palvelut järjestää Etelä-Karjalan hyvinvointialue.
Yhteystiedot:
Joutsenon vastaanottokeskus p. 0295 463 170
Etelä-Karjalan hyvinvointialue:
Hammashoidon ajanvaraus arkisin klo 7-16 puh. 05 352 7059
ja muina aikoina päivystysapu puh. 116117.
KOTIMAJOITUKSESSA OLEVIEN UKRAINALAISTEN KORONAROKOTUKSET
Koronarokotukset ovat vapaaehtoisia ja niitä suositellaan kaikille 12 vuotta täyttäneille ja tarjotaan 5 vuotta täyttäneille.
- Rokotusta haluavalla tulee olla Etelä-Karjalan hyvinvointialueen potilastietojärjestelmään luotu väliaikainen henkilötunnus ennen koronarokotukseen menemistä.
- Jos väliaikaista henkilötunnusta ei ole, tulee henkilön käydä lähimmällä hyvinvointiasemalla pyytämässä väliaikainen henkilötunnus, passin tulee olla mukana.
- Rokotuspisteellä rokotettavalla tulee olla mukana passi ja mahdollinen rokotustodistus saaduista koronarokotteista.
- Etelä-Karjalan hyvinvointialueella saaduista koronarokotuksista saa todistuksen joko pyytämällä sen sähköpostilla koronatodistus@ekhva.fi tai soittamalla numeroon 05 352 2355 tai pyytämällä todistuksen lähimmältä hyvinvointiasemalta.
Tilapäistä suojelua hakeneilla on samat oikeudet terveyspalveluihin kuin niillä, joilla on kotikunta Suomessa. Palvelut järjestetään vastaanottokeskuksen kautta.
Turvapaikanhakijoilla on oikeus välttämättömiin terveydenhuollon palveluihin. Palvelut järjestetään vastaanottokeskuksen kautta. Aikuiset voivat lisäksi saada muita terveydenhuollon ammattihenkilön välttämättömäksi arvioimia terveyspalveluja.
Alle 18-vuotiailla turvapaikan hakijoilla on samat oikeudet terveydenhuollon palveluihin kuin niillä, joilla on kotikunta Suomessa.
Oikeus oleskella maassa 90 vuorokautta ja oikeus kiireellisiin terveydenhuollon palveluihin. Palvelut järjestää Etelä-Karjalan hyvinvointialue.
Henkilöt, joilla on työn vuoksi oleskelulupa Suomessa (myös kausityöntekijät), saavat pääsääntöisesti kaikki terveyspalvelut kuten ne, joilla on kotikunta Suomessa. Kelassa tulee selvittää hoito-oikeus https://www.kela.fi/documents/10192/0/SV139.pdf
Laajennettu hoito-oikeus koskee vain työntekijää, eikä hänen mukanaan tulleita perheenjäseniä.
Monet haluavat auttaa humanitäärisen kriisin keskellä olevia ihmisiä. Jokainen, joka haluaa osallistua hädässä olevien ihmisten auttamiseen, voi tehdä sen omien resurssien ja voimavarojen mukaan joko rahaa lahjoittamalla tai eri avustusjärjestöissä toimimalla.
Apu voi olla rahalahjoituksen lisäksi vapaaehtoistyötä, mutta myös läheisille läsnä olemista, yhteyden vaalimista. Avustusjärjestöt kuten SPR, Unicef, Kirkon Ulkomaanapu ja Pelastakaa lapset ry toimittavat avun luotettavasti eteenpäin.
Suositeltavin tapa on lahjoittaa rahaa luotettavien järjestöjen kautta. Järjestöillä on operatiivinen valmius viedä apu perille keskitetysti ja ammattimaisesti.
Etelä-Karjalassa toimii paikallinen humanitäärisen avun keskus Repsikka, jonka kautta voi halutessaan lahjoittaa tavaraa Ukrainasta paenneille. Repsikka on yleishyödyllinen voittoa tavoittelematon yhdistys jonka toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön.
Repsikan Facebook-sivujen kautta voi käydä katsomassa, mitä apua kulloinkin toivotaan. Keväällä on ollut erityisesti tarvetta hygieniatuotteista (saippuaa, pesuaineita, vaippoja jne) .
Repsikka toimii Lappeenrannan linnoituksessa Etelä-Karjalan ortodoksisen seurakunnan seurakuntasalissa, osoite: Kristiinankatu 7, 53900 Lappeenranta.
Kysymyksiä ja vastauksia avun tarjoamisesta (Punainen risti)
Ilmoita Ukrainasta saapuvien kuljetuksesta Maahanmuuttovirastoon ennakkoon.
Kiristynyt maailman tilanne ja Ukrainan kriisi huolestuttavat. Tilanne voi aiheuttaa pelkoa ja huolta sekä kuormittaa mielenterveyttä. Normaaliin elämään keskittyminen voi tuntua vaikealta, jopa ylivoimaiselta. Moni kokee perusturvallisuuden tunteensa uhatuksi.
Muuttunut maailmantilanne voi aiheuttaa ihmisille erilaisia reaktioita, ajatuksia ja tunteita. Toiset reagoivat samassa tilanteessa voimakkaammin, toiset lievemmin. Reagointi on yksilöllistä ja siihen vaikuttavat monet tekijät.
Keskusteluapua löytyy paikallisesti Etelä-Karjalan hyvinvointialueen palveluiden kautta sekä muiden paikallisten sekä valtakunnallisten organisaatioiden kautta. Keskusteluapua on mahdollista varata sekä kasvotusten tapahtuvaan keskusteluun, että puhelinaikaa ja lisäksi on etäyhteysmahdollisuuksia videoyhteyksin. Apua tarjoavat esimerkiksi kriisikeskukset, seurakunnat ja esimerkiksi Mieli ry:n Kriisipuhelin.
* Mielenterveys- ja päihdepäivystys 24/7, puh. 05 352 4610
* Sosiaali- ja kriisipäivystys 24/7, puh. 040 651 1828
* Lasten ja nuorten talot, puh. 05 352 2360
Saimaan kriisikeskus antaa keskusteluapua kasvokkain ja etäyhteyksin.
Puh. tel:+35854530020 ma-to klo 11.00–13.00. Muuna aikana voit jättää vastaajaan soittopyynnön, niin sinuun ollaan yhteydessä mahdollisimman pian palveluaikojen puitteissa.
Vaihtoehtoisesti voi jättää viestin WhatsAppissa numeroon 050 543 2567 tai
voi ottaa yhteyttä myös sähköpostilla: toimisto@mieliek.fi
Kirkon keskusteluapu evl.fi/kirkonkeskusteluapu
Mieli ry:n Kriisipuhelin päivystää 24/7 numerossa 09 2525 0111.
Mieli ry:n Kriisipuhelin päivystää 24/7 numerossa 09 2525 0111.
Aikuisille suunnattu Tukinetin Solmussa-chat auki ma-to klo 15–19.