• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
Etusivu » Kanssasi vauvasta vaariin » Perhe ja lapset » Lapsettomuus ja raskaus



Lapsettomuus ja raskaus

Lapsettomuuden hoitoon liittyvät alkututkimukset tehdään Perhesuunnitteluneuvolassa joko Imatralla tai Lappeenrannassa, ja tämän jälkeen pariskunta tai yksin hoitoihin hakeutuva potilas ohjataan tarvittaessa erikoissairaanhoitoon (naistentautien poliklinikalle). Perustutkimukset voivat tapahtua myös muualla avohoidossa (yksityislääkäri, työterveyslääkäri).

Milloin hakeutua hoitoon?

Jos raskaus ei ole alkanut noin vuoden kuluessa ehkäisyn pois jättämisestä tai aiemmin, mikäli tiedossa on raskauden alkamista vaikeuttava tilanne (esim. kuukautishäiriöt).  Terveydenhoitajalle voi varata keskusteluajan myös aiemmin, jos jokin oman hedelmällisyyden suhteen askarruttaa.

Julkisessa terveydenhuollossa naisen lapsettomuushoitojen ikäraja on noin 40 vuotta. Lahjasukusoluhoitoa tarvitsevan naisen iän on oltava alle 40 vuotta hoitopäätöstä tehtäessä. Hoidot eivät yleensä kata hoitoja sterilisaation jälkeen tai hoitoja pareille, joilla on jo kaksi yhteistä lasta. Hedelmöityshoitolain mukaan sukusoluja käsitteleviä lapsettomuushoitoja ei voida antaa parille, joka tarvitsisi sijaissynnyttäjää tai mikäli on ilmeistä, että lapselle ei voida turvata tasapainoista kehitystä.

Perhesuunnitteluneuvolakäynnin sisältö

Keskustellaan lapsettomuuden tavallisimmista syistä, hedelmällisyyteen vaikuttavista tekijöistä ja kartoitetaan terveydentila. Nais-miesparien kohdalla lapsettomuus voi johtua miehestä, naisesta tai molemmista. Tärkeää on pyrkiä hedelmällisyyttä heikentävien tekijöiden korjaamiseen. Paino-ongelmat ja tupakointi ovat näistä tekijöistä tärkeimmät. Naiset, joiden painoindeksi (BMI) on > 30, ohjataan ravitsemusneuvojalle. Jos naisen BMI on 35 tai yli, ei hoitoja voida tarjota. Tupakointi suositellaan lopettamaan. Alkoholin suhteen edellytetään enintään kohtuukäyttöä ja huumeiden suhteen ehdotonta päihteettömyyttä.

Hoitoon hakeutuvien voimavarat ja sosiaalinen tilanne kartoitetaan keskustellen.

Naiselle tehdään peruslaboratoriotutkimukset ja nais-miesparien kohdalla tutkitaan lisäksi miehen siemennestenäyte sekä perusverenkuva.

Kaikille naisille suositellaan foolihappo- (400 mikrog/vrk, aloitus 2-3 kuukautta ennen raskausyritystä) ja D-vitamiinilisää (10 mikrog/vrk ympäri vuoden).

Varataan tarvittaessa lääkäriaika ja/tai tehdään lähete naistentautien poliklinikalle.

Lapsettomuuden hoito naistentautien poliklinikalla

Pari tai yksin lasta toivova nainen kutsutaan ensikäynnille ja naiselle tehdään gynekologisen tutkimuksen lisäksi kuukautiskierron kartoitus sekä tarvittaessa munatorvien aukiolotutkimus. Mikäli kyseessä on naispari, nämä tutkimukset tehdään hoidettavalle. Pariskuntien kohdalla molempien puolisoiden on välttämätöntä osallistua käynnille.

Kun vastaukset ovat käytettävissä, suunnitellaan jatkohoito yksilöllisesti lapsettomuuden syyn ja parin/potilaan toiveiden mukaan. Aina lapsettomuuden syy ei selviä. Osalle paras vaihtoehto voi olla adoptio tai hoidoista pidättäytyminen. Naisparit ja yksin lasta toivovat naiset tarvitsevat luovutettuja siittiöitä tullakseen raskaaksi.

Yleisimmät hoitovaihtoehdot:

  • munarakkulan kypsytyshoito (esim. letrotsoli tai gonadotropiini-pistoshoito), jonka tarkoituksena on saada aikaan ovulaatio tai vahvistaa sitä
  • kirurginen hoito esimerkiksi tilanteissa, joissa lapsettomuuden syynä on endometrioosi, myooma tai munanjohdinvaurio
  • inseminaatio, jolloin pestyjä siittiöitä ruiskutetaan naisen kohtuonteloon munasolun irtoamisen aikaan (useimmiten yhdistettynä munarakkulan kypsytyshoitoon)
  • koeputkihedelmöitys (IVF), jossa munasolu hedelmöitetään laboratoriossa soluviljelymaljassa ja alkio siirretään kohtuun kasvamaan
  • mikroinjektio (ICSI), jossa yksi ainoa siittiö ruiskutetaan suoraan munasolun sisään ohuella lasineulalla (käytetään, jos siittiöitä on kovin vähän tai ne ovat huonosti liikkuvia)
  • inseminaatiot tai koeputkihedelmöityshoidot luovutetuilla sukusoluilla, jos omat sukusolut puuttuvat tai ovat viallisia

Inseminaatiohoidot tehdään yhteistyössä Lappeenrannan Felicitas-klinikan kanssa, ja koeputkihedelmöitykset sekä mikroinjektiot ja hoidot luovutetuilla sukusoluilla tehdään pääsääntöisesti yhteistyössä HUSin Lisääntymislääketieteen yksikön kanssa.

Hedelmöityshoidot luovutetuilla sukusoluilla ovat alkaneet HUSissa marraskuussa 2019. Etsimme hoitoja varten lahjasukusoluluovuttajia. Tutustu HUS sukusolupankkiin.


Sähköiset palvelumme

Tiesitkö, että eteläkarjalaisena voit hoitaa monia asioita kanssamme sähköisesti 24/7, vuoden jokaisena päivänä?


Customer service