• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more

Maksuton ehkäisy
alle 25-vuotiaille

kuvituskuva ehkäisyvälineistä

Etelä-Karjalan hyvinvointialue on mukana maksuttoman ehkäisyn toimeenpanon kokeilussa, joka on osa valtakunnallista Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus- ohjelmaa. Maksuttoman ehkäisyn kokeilun tavoitteena on taata yhdenmukaiset, laadukkaat ja potilasturvalliset ehkäisypalvelut, jotka sisältävät raskauden ja seksitautien ehkäisyn, seksuaali- ja lisääntymisterveyttä edistävän neuvonnan ja seksuaalikasvatuksen.

Maksuttoman ehkäisyn kokeilu on päätynyt vuoden 2023 loppuun

Etelä-Karjalan hyvinvointialue oli mukana maksuttoman ehkäisyn toimeenpanon kokeilussa, joka oli osa valtakunnallista Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus- ohjelmaa. Maksuttoman ehkäisyn kokeilun tavoitteena oli taata yhdenmukaiset, laadukkaat ja potilasturvalliset ehkäisypalvelut, jotka sisältävät raskauden ja seksitautien ehkäisyn, seksuaali- ja lisääntymisterveyttä edistävän neuvonnan ja seksuaalikasvatuksen.

– Maksuttoman ehkäisyn kokeilun aikana raskauden ehkäisyyn ja seksuaaliterveyteen liittyviä käytäntöjä yhtenäistettiin alueella sekä lisättiin ammattilaisten osaamista koulutuksin palveluiden tasaisen laadun varmistamiseksi. Alueelle koulutettiin myös seksuaalineuvojia. Hankkeen tulosten mukaan asiakaskokemus maksuttoman ehkäisyn kokeilusta oli positiivinen, toteaa perhepalvelujen johtaja Sirkka Pennanen Etelä-Karjalan hyvinvointialueelta.

Maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen ei ole lakisääteistä palvelua, minkä vuoksi tästä ylimääräisenä tarjotusta maksuttomien ehkäisyvalmisteiden jakelusta joudutaan tässä taloustilanteessa hakemaan säästöjä. Maksuttoman ehkäisyn valmisteiden viimeiset jakelupäivät toteutuvat suunnitellusti jouluun asti 2023. Tämän jälkeen vielä mahdolliset jäljellä olevat ehkäisyn valmisteet jaetaan vastaanottokäyntien yhteydessä, niin kauan kuin valmisteita riittää. Kaikkia maksuttoman ehkäisyn valikoimassa olleita valmisteita ei ole välttämättä enää saatavilla. Vuodesta 2024 hormonaalisen ehkäisyvalmisteiden käyttö on omakustanteista, ja valmisteiden käyttö vaatii lääkemääräyksen.

Kenelle maksuton ehkäisy on tarkoitettu?

Maksuttoman ehkäisyn kokeilussa kaikille alle 25-vuotiaille, sukupuoleen katsomatta, tarjotaan maksuton raskauden ehkäisy. Maksuttoman ehkäisyn piirissä ovat kaikki menetelmät: yhdistelmä- ja minipillerit, ehkäisyrenkaat, ehkäisylaastarit, kierukat, kapselit ja kondomit. Valikoima on kuitenkin rajattu, eivätkä kaikki käytössä olevat valmisteet kuulu valikoiman piiriin. Tarvittaessa nuoren kanssa voidaan valita käytössä olevaa valmistetta parhaiten vastaava maksuttoman ehkäisyn valikoimasta löytyvä valmiste. Hoitajat varmistavat, että vaikuttavat aineet ja vahvuudet pysyvät ennallaan.

Vain sairauden hoitoon tarkoitetut aloitettavat ja käytössä olevat valmisteet eivät kuulu maksuttoman ehkäisyn piiriin.

Tiedote 5.12.2023. Kaikkia maksuttoman ehkäisyn valikoimassa olevia valmisteita ei ole välttämättä enää saatavilla.

Toimintaohjeet

Mikäli ehkäisyn aloitus on ajankohtainen, toimi seuraavasti:

  • Peruskoululainen : varaa aika ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolaan
    hyvinvointialueen asiakaspalvelukeskuksesta (ma-pe klo 7-20
    puh. 05 352 7260), sähköisesti eAsioinnin tai oman kouluterveydenhoitajan kautta
  • Toisen asteen opiskelija : varaa aika omaan opiskeluterveyteen
    hyvinvointialueen asiakaspalvelukeskuksesta (ma-pe klo 7-20 puh. 05 352 7260) tai sähköisesti eAsioinnin kautta. Ehkäisyn aloitus hoituu oman oppilaitoksen terveydenhoitajan kautta. Kontrollit hoidetaan keskitetysti Lappeenrannassa Rakuunanmäen opiskelijaterveydessä, Imatralla Sampon opiskeluterveydessä ja pienimmissä kunnissa neuvolassa.
  • Yliopisto- ja korkeakouluopiskelija (YTHS) : ehkäisyn aloitus ja ehkäisyreseptin uusiminen hoituu YTHS:n kautta. Tarkemmat toimintaohjeet löydät YTHS:n sivuilta 
    Poikkeuksena kierukan /ehkäisykapselin aloitus, joka hoidetaan ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolan kautta. Ota yhteys ajan varaamiseksi hyvinvointialueen asiakaspalvelukeskukseen (ma-pe klo 7-20 puh. 05 352 7260) tai varaa aika sähköisesti eAsioinnista
  • Muut, jotka eivät ole koululaisia tai opiskelijoita : varaa aika asuinpaikkakunnan perhesuunnitteluneuvolaan/neuvolaan hyvinvointialueen asiakaspalvelukeskuksesta (ma-pe klo 7-20 puh. 05 352 7260) tai sähköisesti eAsioinnin kautta

Varaa kiireettömät ajat hyvissä ajoin

Imatran ja Lappeenrannan ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvoloihin sekä opiskeluterveyteen voit varata ajan sähköisesti eAsioinnin kautta.

Kiireellisissä asioissa voit olla yhteydessä puhelinpalveluun. Puhelinpalvelun kautta puh. 05 352 7260 (ma-pe klo 7–20) voi varata ajan opiskeluterveyteen sekä ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolaan, tai jättää soittopyynnön kiireettömissä asioissa. Ajanvarauksen voi tehdä myös chat-palvelun kautta (ekhva.fi).

Customer service