Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille

Etelä-Karjalan hyvinvointialue on mukana maksuttoman ehkäisyn toimeenpanon kokeilussa, joka on osa valtakunnallista Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus- ohjelmaa. Maksuttoman ehkäisyn kokeilun tavoitteena on taata yhdenmukaiset, laadukkaat ja potilasturvalliset ehkäisypalvelut, jotka sisältävät raskauden ja seksitautien ehkäisyn, seksuaali- ja lisääntymisterveyttä edistävän neuvonnan ja seksuaalikasvatuksen.

Kenelle maksuton ehkäisy on tarkoitettu?

Maksuttoman ehkäisyn kokeilussa kaikille alle 25-vuotiaille, sukupuoleen katsomatta, tarjotaan maksuton raskauden ehkäisy. Maksuttoman ehkäisyn piirissä ovat kaikki menetelmät: yhdistelmä- ja minipillerit, ehkäisyrenkaat, ehkäisylaastarit, kierukat, kapselit ja kondomit. Valikoima on kuitenkin rajattu, eivätkä kaikki käytössä olevat valmisteet kuulu valikoiman piiriin. Tarvittaessa nuoren kanssa voidaan valita käytössä olevaa valmistetta parhaiten vastaava maksuttoman ehkäisyn valikoimasta löytyvä valmiste. Hoitajat varmistavat, että vaikuttavat aineet ja vahvuudet pysyvät ennallaan.

Vain sairauden hoitoon tarkoitetut aloitettavat ja käytössä olevat valmisteet eivät kuulu maksuttoman ehkäisyn piiriin.

Toimintaohjeet

Mikäli ehkäisyn aloitus on ajankohtainen, toimi seuraavasti:

 • Peruskoululainen: varaa aika ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolaan
  hyvinvointialueen asiakaspalvelukeskuksesta (ma-pe klo 7-20
  puh. 05 352 7260), sähköisesti eAsioinnin tai oman kouluterveydenhoitajan kautta
 • Toisen asteen opiskelija: varaa aika omaan opiskeluterveyteen
  hyvinvointialueen asiakaspalvelukeskuksesta (ma-pe klo 7-20 puh. 05 352 7260) tai sähköisesti eAsioinnin kauttaEhkäisyn aloitus hoituu oman oppilaitoksen terveydenhoitajan kautta. Kontrollit hoidetaan keskitetysti Lappeenrannassa Rakuunanmäen opiskelijaterveydessä, Imatralla Sampon opiskeluterveydessä ja pienimmissä kunnissa neuvolassa.
 • Alle 25-vuotias yliopisto- ja korkeakouluopiskelija (YTHS)  
  ehkäisyn aloitus ja ehkäisyreseptin uusiminen hoituu YTHS:n kautta. Tarkemmat toimintaohjeet löydät YTHS:n sivuilta 
  Poikkeuksena kierukan /ehkäisykapselin aloitus, joka hoidetaan ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolan kautta. Ota yhteys ajan varaamiseksi hyvinvointialueen asiakaspalvelukeskukseen (ma-pe klo 7-20 puh. 05 352 7260) tai varaa aika sähköisesti eAsioinnista
 • Alle 25-vuotiaat, jotka eivät ole koululaisia tai opiskelijoita varaa aika asuinpaikkakunnan perhesuunnitteluneuvolaan/neuvolaan hyvinvointialueen asiakaspalvelukeskuksesta (ma-pe klo 7-20 puh. 05 352 7260) tai sähköisesti eAsioinnin kautta

Listaus valikoimiin
kuuluvista ehkäisyvalmisteista

Jos haluat käyttää ehkäisyvalmistetta tämän valikoiman ulkopuolelta,
se tulee maksaa itse

Jakelupisteiden
yhteystiedot ja aukiolot

Jakelupisteet on tarkoitettu vain valmisteiden noudolle,
jolloin valmisteelle tulee olla voimassa oleva resepti.

Huomioithan neuvoloiden jakelupisteiden aikatauluissa pyhäpäivät.
Lemin neuvolassa ei ole maksuttoman ehkäisyn jakelua helmikuussa 2023. 

Mikäli käytössä olevan ehkäisyvalmisteen resepti on jo olemassa, toimi seuraavasti:

Nouda maksuton ehkäisyvalmiste suoraan ilman ajanvarausta toimivista jakelupisteistä. Huomioi kuitenkin, että kontrollien tulee olla hoidettu voimassa olevien käytäntöjen mukaan. Kontrolliajan voi tarvittaessa varata paikan päällä myös jakelupisteessä.