• Hengitystie-infektiota sairastaville sekä COVID-riskiryhmäläisille suositellaan maskin käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon tiloissa Read more
  • Influenssa- ja koronarokotusajan varaaminen ensisijaisesti eAsioinnin kautta Read more
Etusivu » Tarvitsetko apua? » Kiire? » Väkivaltaa kohdanneille » Lähisuhdeväkivalta

Lähisuhdeväkivalta

Oletko kokenut lähisuhdeväkivaltaa? Onko puolisosi, entinen kumppanisi, äitisi, isäsi, lapsesi tai joku muu läheinen ollut väkivaltainen sinua kohtaan? Voit olla aikuinen, lapsi tai ikäihminen ja sinun on mahdollista saada apua ja tukea tilanteeseen.

Lähisuhdeväkivalta koskettaa monia. Väkivaltaa voi kohdata perheessä tai muussa lähisuhteessa ja sitä voi esiintyä monessa eri muodossa.

Mitä tyypillisimmät väkivallan muodot voivat olla?

Väkivallasta puhuminen voi aiheuttaa häpeää tai pelkoa, että väkivallan tekijä saa tietää asian esille tuomisesta ja pelkoa mitä sen jälkeen tapahtuu. Ammattilaisten avulla lähisuhdeväkivallasta on väkivallan kokijan ja tekijän mahdollista päästä irti.

Lähisuhdeväkivallalla on tapana toistua ja voi olla vaikea löytää ulospääsyä kierteestä. Väkivallan kokijaa, tekijää ja perheen lapsia voidaan auttaa tilanteesta poispääsemiseksi. Lapset luulevat monesti väkivallan olevan heidän syytään ja heidät tulee vapauttaa syyllisyydestä.

Lapseen kohdistuva väkivalta

Lapseen kohdistuvaa väkivaltaa ei voi hyväksyä ja siihen tulee aina puuttua. Ensisijaisesti tulee huolehtia, että lapsi on turvassa, eikä väkivalta jatku. Lapselle ja perheelle on tarjolla tukea ja apua haastavista tilanteista yli pääsemiseksi.

Tarjolla oleva apu Etelä-Karjalassa

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut, järjestöt ja seurakunta tarjoavat apua ja tukea lähisuhdeväkivaltatilanteisiin. Tarjolla on kohdennettua palvelua lähisuhdeväkivallan ehkäisemiseksi, torjumiseksi, tapahtuneen väkivallan käsittelemiseksi ja selvittelemiseksi.
Apua on tarjolla väkivaltaa kokeneelle, väkivallan tekijälle tai muuten väkivallalle altistuneelle, kaikenikäisille ihmisille lapsista ikäihmisiin.

Akuutissa lähisuhdeväkivaltatilanteessa, kun tarvitset apua välittömästi,
soita Hätäkeskukseen p. 112

Materiaaleja ammattilaisille: Tunnista lähisuhdeväkivalta


Koulutussarja osa 1: Tunnista lähisuhdeväkivalta (6.9.2023)

TOP-koulutus OSA 1 (6.9.2023): Tunnista lähisuhdeväkivalta – Ota puheeksi – Ohjaa palveluihin

Koulutussarja osa 2: Ota lähisuhdeväkivalta puheeksi (18.10.2023)

TOP koulutus OSA 2 (18.10.2023): Tunnista lähisuhdeväkivalta – Ota puheeksi – Ohjaa palveluihin

Lisätietoja koulutuksesta: Kati Loisa, lähisuhdeväkivaltatyön koordinaattori, kati.loisa@ekhva.fi, p. 040 198 8849.

Sähköiset palvelumme

Tiesitkö, että eteläkarjalaisena voit hoitaa monia asioita kanssamme sähköisesti 24/7, vuoden jokaisena päivänä?


Customer service