Rokotukset

Maksuttomat perusrokotukset (jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja MPR-rokotukset) sekä reseptit maksullisiin rokotuksiin saat työterveyshuollosta tai omalta terveys- tai hyvinvointiasemalta. Alle kouluikäisten rokotukset annetaan lastenneuvolassa ja kouluikäisten rokotuksista huolehtii kouluterveydenhuolto.

Koronarokotukset

Katso lisätietoja koronarokotuksista alla olevista linkeistä:

Kausi-influenssarokotukset 2021

(tiedot päivitetty 19.9.2022)

Tiedotamme syksyn 2022 kausi-influenssarokotuksista ja ajanvarauskäytännöistä lokakuussa. Influenssarokotukset käynnistyvät marraskuussa. Voit saada samalla käynnillä tarvittaessa koronarokotuksen, jos olet oikeutettu siihen.


Pneumokokkirokotukset

Pneumokokki on yleinen keuhkokuumeen, aivokalvotulehduksen ja vakavan yleisinfektion aiheuttaja. Pneumokokki on merkittävä taudinaiheuttaja erityisesti lapsilla ja yli 50-vuotiailla varsinkin influenssakaudella. Ikä on pneumokokkitautien riskitekijä, sillä puolustusjärjestelmä heikkenee iän myötä ja altistaa herkemmin infektioille.

Pneumokokkirokotteen asiakas maksaa itse ja sen voi pistää esimerkiksi influenssarokotuksen yhteydessä. Pneumokokkirokotetta varten tarvitset reseptin, jotta voit noutaa sen ennen rokotusaikaa apteekista.

Kansallinen rokotusohjelma laajenee pneumokokkirokotteen osalta – uutena kohderyhmänä vaikeasti munuaissairaat alle 75-vuotiaat (päivitetty 8.9.2022)

Kansallinen rokotusohjelma laajenee pneumokokkirokotteen osalta. Vastedes pneumokokkirokotteen saavat myös vaikeasti munuaissairaat alle 75-vuotiaat, joilla munuaisten toimintaa kuvaava GFR-arvo on korkeintaan 30, tai jotka sairastavat nefroottista oireyhtymää. Aiemmin rokotus on annettu osana kansallista rokotusohjelmaa alle 5-vuotiaille lapsille ja kantasolusiirron saaneille.

Rokotukset ajanvarauksella 05 352 2355 Lappeenrannan IsoKristiinassa ja Imatran Torigalleriassa.

Lue pneumokokkirokotteista THL:n sivuilta​.​


Punkkirokot​​ukset

​Puutiaisaivokuumetta esiintyy eri puolilla Suomea, mutta riskialueet ovat usein hyvin rajattuja. Lappeenrannan Sammonlahdessa esiintyy pienellä rajatulla alueella poikkeavan runsaasti puutiaisaivokuumetta.  Rokotettava alue on listattu katujen mukaan alle. Ilmaiseen rokotukseen oikeutetut rokotetaan Sammonlahden hyvinvointiasemalla. Varaathan ajan rokotukseen etukäteen.

Rokotukseen ovat oikeutettuja 3 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt, jotka asuvat vakituisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rajatulla alueella Sammonlahdessa. 

Aiemmin rokottamaton saa maksutta kolme annosta rokotetta. Myös henkilö, jonka perussarja on kesken, saavat täydennysrokotukset ilmaiseksi osana rokotusohjelmaa. Kolmen annoksen rokotussarjan saaneiden tehosterokotukset eivät toistaiseksi sisälly rokotusohjelmaan.

Henkilöille, jotka asuvat alueen ulkopuolella, mutta viettävät paljon aikaa ranta-alueella, suositellaan puutiaisaivotulehdusrokotetta omalla kustannuksella.​ Varaathan ajan rokotukseen hyvinvointi- tai terveysasemaltasi. Huomioithan, että rokote tulee olla mukana rokotusajalle saapuessa. 

Lisätietoja punkkirokotteesta THL sivuilta

THL:n esite: Puutiaisten levittämät taudit ja ohjeita suojautumiseen


Matkailijoiden rokotukset

Rokotustarve on hyvä selvittää ajoissa ennen matkaa. Tarvittavien rokotusten ottamiseen on varattava riittävästi aikaa, sillä rokotussuojan kehittymiseen voi mennä viikkoja tai rokoteannoksia voidaan tarvita useampi pidemmän ajan kuluessa. Rokotussuosituksista on koottu tietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuille. Matkailijan rokotukset ovat pääsääntöisesti maksullisia. Ota yhteyttä työterveyshuoltoon tai omalle terveys- tai hyvinvointiasemallesi.

LISÄTIETOA ROKOTUKSISTA

Rokotustieto tarjoaa kansalaisille luotettavaa tietoa rokotteista suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Sivusto on toteutettu osana Luotettavaa tietoa rokotteista -kehittämisprojektia.

Linkki Rokotustieto-sivustolle


Rokotereseptipyyntö sähköisesti

Voit tehdä rokotereseptipyynnön hyvinvointi- tai terveysasemallesi asiointipalvelumme kautta seuraaviin rokotteisiin:

  • Pneumokokkirokote
  • TBE- eli puutiaisaivotulehdusrokote (“Punkkirokote”)
  • Hepatiitti A- ja B-rokote