Rokotukset

Maksuttomat perusrokotukset (jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja MPR-rokotukset) sekä reseptit maksullisiin rokotuksiin saat työterveyshuollosta tai omalta terveys- tai hyvinvointiasemalta maksutta. Alle kouluikäisten rokotukset annetaan lastenneuvolassa ja kouluikäisten rokotuksista huolehtii kouluterveydenhuolto. Rokotukset hyvinvointiasemilla toteutetaan ajanvarauksella maksutta.

Koronarokotukset

Katso lisätietoja koronarokotuksista alla olevista linkeistä:

Kausi-influenssarokotukset

2022 – 2023

(tiedot päivitetty 18.4.2023)

Syys-talven 2022 – 2023 kausi-influenssarokotukset ovat päättyneet 31.3.2023

Pneumokokkirokotukset

(Päivitetty 30.9.2023)

Pneumokokki on yleinen keuhkokuumeen, aivokalvotulehduksen ja vakavan yleisinfektion aiheuttaja. Pneumokokki on merkittävä taudinaiheuttaja erityisesti lapsilla ja yli 50-vuotiailla varsinkin influenssakaudella. Ikä on pneumokokkitautien riskitekijä, sillä puolustusjärjestelmä heikkenee iän myötä ja altistaa herkemmin infektioille.

Pneumokokkirokotteen asiakas maksaa itse ja sen voi pistää esimerkiksi influenssarokotuksen yhteydessä. Pneumokokkirokotetta varten tarvitset reseptin, jotta voit noutaa sen ennen rokotusaikaa apteekista.

Kansallinen rokotusohjelma laajenee pneumokokkirokotteen osalta. Vastedes pneumokokkirokotteen saavat myös astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastavat 65–84-vuotiaat sekä alle 75-vuotiaat voimakkaasti immuunipuutteiset (päivitetty 30.9.2023). Rokotus annetaan osana kansallista rokotusohjelmaa myös alle 5-vuotiaille lapsille, kantasolusiirron saaneille ja alle 75-vuotiaille vaikeaa munuaistautia sairastaville, joilla munuaisten toimintaa kuvaava GFR-arvo on korkeintaan 30, tai jotka sairastavat nefroottista oireyhtymää.

Rokotukset ajanvarauksella 05 352 7260 Lappeenrannassa Armilan terveysasemalla ja Imatralla Honkaharjun terveysasemalla.

Lue pneumokokkirokotteista THL:n sivuilta​.​


Puutiaisaivokuumerokotukset

​Puutiaisaivokuumetta esiintyy eri puolilla Suomea, mutta riskialueet ovat usein hyvin rajattuja. Lappeenrannan Sammonlahdessa esiintyy pienellä rajatulla alueella poikkeavan runsaasti puutiaisaivokuumetta.  Rokotettava alue on listattu katujen mukaan alle. Ilmaiseen rokotukseen oikeutetut rokotetaan Sammonlahden hyvinvointiasemalla. Varaathan ajan rokotukseen etukäteen.

Rokotukseen ovat oikeutettuja 3 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt, jotka asuvat vakituisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rajatulla alueella Sammonlahdessa. 

Aiemmin rokottamaton saa maksutta kolme annosta rokotetta. Myös henkilö, jonka perussarja on kesken, saavat täydennysrokotukset ilmaiseksi osana rokotusohjelmaa. Kolmen annoksen rokotussarjan saaneiden tehosterokotukset eivät toistaiseksi sisälly rokotusohjelmaan.

Henkilöille, jotka asuvat alueen ulkopuolella, mutta viettävät paljon aikaa ranta-alueella, suositellaan puutiaisaivotulehdusrokotetta omalla kustannuksella.​ Varaathan ajan rokotukseen hyvinvointi- tai terveysasemaltasi. Huomioithan, että rokote tulee olla mukana rokotusajalle saapuessa. 

Lisätietoja puutiaisaivokuumerokotteesta THL sivuilta

THL:n esite: Puutiaisten levittämät taudit ja ohjeita suojautumiseen


Matkailijoiden rokotukset

Rokotustarve on hyvä selvittää ajoissa ennen matkaa. Tarvittavien rokotusten ottamiseen on varattava riittävästi aikaa, sillä rokotussuojan kehittymiseen voi mennä viikkoja tai rokoteannoksia voidaan tarvita useampi pidemmän ajan kuluessa. Rokotussuosituksista on koottu tietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuille. Matkailijan rokotukset ovat pääsääntöisesti maksullisia. Ota yhteyttä työterveyshuoltoon tai omalle terveys- tai hyvinvointiasemallesi.

LISÄTIETOA ROKOTUKSISTA

Rokotustieto tarjoaa kansalaisille luotettavaa tietoa rokotteista suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Sivusto on toteutettu osana Luotettavaa tietoa rokotteista -kehittämisprojektia.

Linkki Rokotustieto-sivustolle


Rokotereseptipyyntö sähköisesti

Voit tehdä rokotereseptipyynnön eAsioinnissamme seuraaviin rokotteisiin:

  • Pneumokokkirokote
  • TBE- eli puutiaisaivotulehdusrokote (“Punkkirokote”)
  • Hepatiitti A- ja B-rokote

Valitse alla olevasta linkistä TILAUKSET, niin pääset tekemään rokotereseptipyynnön