Rokotukset

Maksuttomat perusrokotukset (jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja MPR-rokotukset) sekä reseptit maksullisiin rokotuksiin saat työterveyshuollosta tai omalta terveys- tai hyvinvointiasemalta. Alle kouluikäisten rokotukset annetaan lastenneuvolassa ja kouluikäisten rokotuksista huolehtii kouluterveydenhuolto.

Koronarokotukset

Katso lisätietoja koronarokotuksista alla olevista linkeistä:

Kausi-influenssarokotukset 2022

(tiedot päivitetty 3.10.2022)

Rokotukset alkavat lasten ja lapsiperheiden rokotuksilla viikolla 44 Imatran Torigalleriassa ja Lappeenrannan IsoKristiinassa ja viikosta 45 alkaen rokotamme kaikkia rokotukseen oikeutettuja. Huom. ympäristökuntien rokotukset käynnistyvät eri kunnissa eri viikoilla.

Rokotukset ajanvarauksella:

 • Varaa aika rokotukseen ensisijaisesti sähköisesti Eksoten asiointipalvelusta (entinen hyvis) 10.10.2022 alkaen.
 • Jos haluat koronarokotuksen ja influenssarokotuksen samalla käynnillä, niin varaa aika vain koronarokotukseen.
 • Puhelimitse voit varata ajan 17.10.2022 alkaen arkisin klo 8-17 puh. 05 352 2355. Eksote toivoo, että ajanvarauksen kanssa ei kiirehditä ruuhkien välttämiseksi. Puhelimessa jonottamista voi välttää varaamalla ajan sähköisesti asiointipalvelun kautta.

Maksuttomaan kausi-influenssarokotukseen oikeutettuja ovat

 • 6 kuukauden – alle 7 vuoden ikäiset lapset
 • Raskaana olevat
 • Kaikki 65 vuotta täyttäneet
 • Sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat ja ​​vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri
 • Varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset
 • Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö

Lue THL:n sivulta influenssarokotteista
Vakavalle influenssalle alttiiden lähipiiri 

Muihin lähipiirirokotuksiin ei käytetä ilmaista kansallisen rokotusohjelman influenssarokotteita. Tässä tapauksessa influenssarokotteen voi ostaa esimerkiksi reseptillä apteekista tai yksityiseltä palveluntarjoajalta.

Neuvolan influenssarokotukset​

Eksoten neuvoloissa annetaan influenssarokotuksia vain neuvolan asiakkaille neuvolakäyntien yhteydessä 7.11.2022 alkaen. Neuvolan asiakkaat voivat käydä myös rokotettavana seuraavan ohjeen mukaan.

Jos vanhempi ei saa varattua lapselle aikaa sähköisesti tai puhelimitse, voi rokotukseen tulla ilman lapselle varattua aikaa.

Erillistä rokotuskäyntiä varten voit varata neuvolaan ajan numerosta puh. 05 352 7260 klo 7-20. Neuvolan asiakas – ota neuvolakortti mukaan! 

Koulut, lukiot ja ammattioppilaitokset tiedottavat kausi-influenssarokotuksista wilman kautta. Koronarokotuksia rokotetaan ainoastaan joukkorokotuspaikoilla, ei kouluilla eikä ammattioppilaitoksissa.


Pneumokokkirokotukset

Pneumokokki on yleinen keuhkokuumeen, aivokalvotulehduksen ja vakavan yleisinfektion aiheuttaja. Pneumokokki on merkittävä taudinaiheuttaja erityisesti lapsilla ja yli 50-vuotiailla varsinkin influenssakaudella. Ikä on pneumokokkitautien riskitekijä, sillä puolustusjärjestelmä heikkenee iän myötä ja altistaa herkemmin infektioille.

Pneumokokkirokotteen asiakas maksaa itse ja sen voi pistää esimerkiksi influenssarokotuksen yhteydessä. Pneumokokkirokotetta varten tarvitset reseptin, jotta voit noutaa sen ennen rokotusaikaa apteekista.

Kansallinen rokotusohjelma laajenee pneumokokkirokotteen osalta – uutena kohderyhmänä vaikeasti munuaissairaat alle 75-vuotiaat (päivitetty 8.9.2022)

Kansallinen rokotusohjelma laajenee pneumokokkirokotteen osalta. Vastedes pneumokokkirokotteen saavat myös vaikeasti munuaissairaat alle 75-vuotiaat, joilla munuaisten toimintaa kuvaava GFR-arvo on korkeintaan 30, tai jotka sairastavat nefroottista oireyhtymää. Aiemmin rokotus on annettu osana kansallista rokotusohjelmaa alle 5-vuotiaille lapsille ja kantasolusiirron saaneille.

Rokotukset ajanvarauksella 05 352 2355 Lappeenrannan IsoKristiinassa ja Imatran Torigalleriassa.

Lue pneumokokkirokotteista THL:n sivuilta​.​


Punkkirokot​​ukset

​Puutiaisaivokuumetta esiintyy eri puolilla Suomea, mutta riskialueet ovat usein hyvin rajattuja. Lappeenrannan Sammonlahdessa esiintyy pienellä rajatulla alueella poikkeavan runsaasti puutiaisaivokuumetta.  Rokotettava alue on listattu katujen mukaan alle. Ilmaiseen rokotukseen oikeutetut rokotetaan Sammonlahden hyvinvointiasemalla. Varaathan ajan rokotukseen etukäteen.

Rokotukseen ovat oikeutettuja 3 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt, jotka asuvat vakituisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rajatulla alueella Sammonlahdessa. 

Aiemmin rokottamaton saa maksutta kolme annosta rokotetta. Myös henkilö, jonka perussarja on kesken, saavat täydennysrokotukset ilmaiseksi osana rokotusohjelmaa. Kolmen annoksen rokotussarjan saaneiden tehosterokotukset eivät toistaiseksi sisälly rokotusohjelmaan.

Henkilöille, jotka asuvat alueen ulkopuolella, mutta viettävät paljon aikaa ranta-alueella, suositellaan puutiaisaivotulehdusrokotetta omalla kustannuksella.​ Varaathan ajan rokotukseen hyvinvointi- tai terveysasemaltasi. Huomioithan, että rokote tulee olla mukana rokotusajalle saapuessa. 

Lisätietoja punkkirokotteesta THL sivuilta

THL:n esite: Puutiaisten levittämät taudit ja ohjeita suojautumiseen


Matkailijoiden rokotukset

Rokotustarve on hyvä selvittää ajoissa ennen matkaa. Tarvittavien rokotusten ottamiseen on varattava riittävästi aikaa, sillä rokotussuojan kehittymiseen voi mennä viikkoja tai rokoteannoksia voidaan tarvita useampi pidemmän ajan kuluessa. Rokotussuosituksista on koottu tietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuille. Matkailijan rokotukset ovat pääsääntöisesti maksullisia. Ota yhteyttä työterveyshuoltoon tai omalle terveys- tai hyvinvointiasemallesi.

LISÄTIETOA ROKOTUKSISTA

Rokotustieto tarjoaa kansalaisille luotettavaa tietoa rokotteista suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Sivusto on toteutettu osana Luotettavaa tietoa rokotteista -kehittämisprojektia.

Linkki Rokotustieto-sivustolle


Rokotereseptipyyntö sähköisesti

Voit tehdä rokotereseptipyynnön hyvinvointi- tai terveysasemallesi asiointipalvelumme kautta seuraaviin rokotteisiin:

 • Pneumokokkirokote
 • TBE- eli puutiaisaivotulehdusrokote (“Punkkirokote”)
 • Hepatiitti A- ja B-rokote